×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/modrica/garevac/2011/uskrs
×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/modrica/garevac/2011/uskrs

Garevac
Typography

uskrs_2011_garevacPrelijepo i veoma toplo proljetno vrijeme u Garevac i dragu nam Bosansku Posavinu dovelo je mnoge žitelje i vjernike posavskih župa u njihove rodne krajeve. Došli su tu da osjete kako blagdani Uskrsa u nama ljudima rađaju veliku radost i nepobjedivu nadu.

Došli su se uvjeriti kako je Krist svojom smrću na križu otkupio naše grijehe, i kako je ljubav pobijedila zlo.


Vođeni Isusovim primjerom oprosta, ovom prigodom nećemo pisati o onima koji su nas protjerali te zloglasno i lažno optužili već o onima koji vjeruju u Spasitelja i svemogućeg Boga, svojim susjedima, prijateljima i rodbini.


Veliki tjedan na ovim prostorima doista bijaše veliki. Dala su se primjetiti mnogobrojna vozila raznih registraskih oznaka kao i lica sretnih mještana koja su s puno ljubavlju uređivala svoja dvorišta, vrtove i okliš.


Ostavljajući na tren altku, s osmijehom na licu i i znojem na tjelu rado su pružali ruku izustivši riječi pozdrava. Bio im je drag svaki obilazak susjeda a posebno onih koje već godinama nisu vidjeli.
Do ovakvih susreta se ne dolazi biologijom, kemijskim forumulama ili matematičkim rješenjima već s velikom ljubavlju prema bližnjem svom koja se u ovom vremenu posebno ističe.


Ta ljubav je kao svjetlo koje mogu osjetiti samo oni koji vjeruju jer vjernici imaju puno pravo svoju vjeru živjeti i braniti. Nedostatak ljubavi i vjere u nama ljudima stvara prazninu i glavni su uzrok za beznađe lišeno radosti i svakog životnog smisla.
Zato nemojmo dozvoliti da praznina, i besmisao budu svjedoci naše udaljenosti od susjeda, komšija i zavičaja već ih zagrlimo kao što uskrsli Krist grli nas iako smo ga osudili i raspeli.


Dajmo  svom Garevcu  novu nadu. Poklonimo mu bar nekoliko dana u godini plač i smjeh naše djece. Bit će nam za to zahvalan i on i naši preci i naša zemlja koja se iz pepela budi.

Bit će nam zahvalna naša crkva, naša garevačka ljepotica koja je svih ovih dana Velikog tjedna bila relativno puna, a posebno na sam blagdan Uskrsa kada se u nju okopilo oko 300 vjernika.

Veliku pozornost privukla su djeca kojih je doista bio veliki broj, a među njima i Anto Kovač sin Gordane i Zlatka Kovač koji su ovu zgodu iskoristili za kršenje svog drugog djeteta rođenom  u Garevcu.

Pa evo neka nam ovi dani i ova obitelj budu uzor da se i u Garevcu kao i cijeloj Bosansko Posavini može skromno ali lijepo živjeti, stoga ne okrećimo glavu samo prema Zagrebu, Bernu i Beču nego prema Garevcu, Vitezu, Orašju i svakom svom selu, svakoj svojoj njivi.

Za posavinu.org piše Mišo Perak

{gallery}modrica/garevac/2011/uskrs{/gallery}